Raketer, nja.

Ni kanske minns när jag och Therese hamnade mitt uppe i ett skottdrama i Bangkok där en ilsken man hade ihjäl exfrun, hennes nya man och sitt eget barn. Någon form av PTSD håller sig kvar för nu då jag hör smällar i form av t.e.x raketer jag inte kan se blir min spontana reaktion att gömma mig eller springa. Att någon skjuter. Tänk då på alla de som flytt från krig. Hur många associerar inte dessa ljud med bomber och död. Och de stackars djuren, de skakar av rädsla. Oaktsamma människor skadar sig.

Nej jag klarar mig utan det där.


It's me.

Det händer mycket i hjärta och själ. Jag kämpar på för att komma underfund med vad som är rätt för mig, vem jag är och vad jag gör här. Och viktigast av allt, jag försöker tycka om mig själv oavsett svaren. Hetsar mig själv till total fokus på mitt jag, inte på vem andra vill att jag ska vara eller bli. Jag lutar mig mot en slags melankoli, utan att egentligen vara nedstämd, och undrar om det någonsin kommer kännas okej att faktiskt alltid sörja. Att sörja, men med ro.

Existentiell sorg. Är det orden? Jag kan aldrig minnas mig vara befriad från min ensamhet och ledsamhet. Oavsett en vamn farm.

Jag vill aldrig att någon av de mina nära ska ängslas för mig.
Eller hoppas att det ska "gå över".
Att se någon man älskar "ledsen", är det alltid tungt?
Jag vill inte vara den tyngden.

Men att vara en glad lärka i en cirkusbur är än värre.
Jag vill få vara i mitt jag, utan en blick som önskar trösta. Jag vill få älska att känna de som många väljer bort.

Paradoxalt nog smyger sig lyckan då på.
Tjugofem

Tjugo minuter kvar av dagen D. It's the end of an era, the start of a new one. Försöker summera livet hit. Som min mamma lite plumpt uttryckte sig 'jag är färdig att dö'. Inte för att man vill, eller ska dö. Men för att man är nöjd, för att det där huvudsakliga absoluta jätteviktiga primära, det är gjort. Det skulle vara okej om det var dags ändå på något sätt. Mamma är förvisso min dubbla ålder och mer därtill, med tre fantastisk talangfulla kids, så det kanske låter mer logiskt eller sant ur hennes mun. Men känslan, den delar jag med henne. Det finns stunder när jag känner mig som 350 år i själen.No scandals

Toodles. I huvudet var klackarna helt klart i taket även om jag var ovanligt reserverad utanpå. Jag börjar kunna bete mig, även påverkad av sprit. Lagom till tjugofem. Score! Det var en finfin kväll, det är ack så ljuvligt att kryssa omkring i den där kindpussarvärlden ibland. Vara megaytlig och inte bry sig om mycket annat än sitt läppglans. Enda att prestera: se bra ut. Helst ska man väl briljera mer än så, men jag väljer sällskap där jag glatt får hänga med som en accessoar och tindra. Hålla champagneglaset och iakta spektaklet. Gött.

Imorgon är min dag. Födelsedag. Som jag funderat på den. Slutsats: jag blir glad om jag blir ihågkommen. Jag ramlar annars lätt ur födelsedagssystemet i all julhets. Med full förståelse. Jag önskar min kära mor och far var närmare, så de kunde uppvakta mig på sängen. Som de gjorde i så många herrans år. Och jag önskar kanske även att mina vänner matchade varandra bättre, så jag kunde ställa till ett litet kalas. När jag adderar de mina nära blir det en helt galen mix. Så vansinnigt olika människor, bananas. Kanske skulle det förvisso vara succe. 

Firandet är dock avklarat redan. Min älskade syster var här idag och vi åt middag och mysfikade. I present fick jag en resa till Skottland, både för mig och min bästa vän. Whisky, gröna kullar, säckpipor, män i kilt. Längtar. Och just det, ett nytt hem fick jag också. Rådmansgatan är min nya adress. Nu är det slut på förortslivet, förjhoppningsvis FÖR ALLTID. Om det är något som gjort mig passiv så är det detta avskyvärda råtthål, bye bye sumpan. Hello city.


Rolling with the homies..

Det var längesen min telefon gick så varm. Erbjudanden om kvällen har droppat in galet. Såå. What to do. Jag bestämde mig till sist för en liten festlig kväll med med tre gentlemän jag inte sett på evigheter, som får visa vart skåpet ska skå. Och med min stundande tjugofemårsdag på måndag (crazy, i know) kan det mycket väl hända att jag slår klackarna i taket som jag brukade göra i mina ungdomsår. På mig har jag den lilla svarta, mina tre favoritdofter och ett par killerheels. Let it be amazing!Dröm.

Jag hade en så märklig dröm inatt, som etsat sig fast.

Jag var på mitt jobb, Birka Paradise. Skrovet kom för nära en kant och började hastigt läcka in vatten. Det stod klart rätt snabbt att båten skulle sjunka och jag letade strategisk upp en plats varifrån jag kunde kasta mig ut från en icke livsfarlig höjd, hoppa och även hinna simma tillräckligt långt bort för att inte dras ner med dess virvlar. Väl i havet ropade jag först på min pappa. Pappa svarade varpå jag ropade på min mamma. Svar även från henne. Lättnad. Vidare skrek jag efter min syster, samt bror med familj. Inget svar. De var borta.
Förtvivlan, sorg. NEJ! Varför?

Minuter senare närmade sig en av Siljas blåvita och även det fartyget började ta in vatten och sakta söka sig ner i djupet. Jag såg våldsamma scener av en man som fick foten hastigt avhuggen av ett flygande föremål. En haj kastade sig upp på däck och drog ner en människa i farten. Panik, hets, skrik och dödsfruktan. På något märkligt sätt frammanade jag ett hål i havet. Ett hål med en trappa däri, en trappa upp, en väg ut. Jag stod på översta trappsteget och hejade. Skyndade på folk, peppade dem att springa, uppåt, fort nu innan hålet skulle sluta sig igen. Jag räddade många. Mängder av desperata och uppgivna människor fick en andra chans. Men där var ett litet barn, han kom nästan ända fram. Då plötsligt förvandlades trappan till en rutschkana och sekunden innan jag hann greppa hans arm gled han tillbaks ner. Slurp var allting återigen mörkt, kallt, mördande hav.


Jag vet inte vad drömmen betyder, men min absolut första tanke var att dra paralleller till dagen då min intuition räddade mig och tolv släktingar undan tsunamin. Dagen då jag tvärvägrade boka jul-och nyårsresan till Thailand till förmån för Karibien. Trots att  Thailand var ett drömresmål. Ibland får vi så enormt tydliga tecken - LYSSNA PÅ DEM!


Bring it on

Tystnad.. åter tystnad. Skal.

Så ringde Isabell. Bellis. Hon kan nosa sig till svackor. Och toppar med för den delen. Några få ord räcker dessutom för att få mig att blicka uppåt och framåt. Garva, och känna den lilla ro jag annars ibland tappar bort. Jag lär mig mer och mer att försonas med mina hastiga kast mellan livsrus och vad som känns som sjunklera. Bipoläritet light, om man nu får ta sig friheten att skämta lite i den gravallvarliga psykologin.

Vilket leder mig in på en annan favorit av KB.


Förtvivlad ropar du:
Var är det visa ordet,
som ensamt läker världens
förgiftade sår?
Och var är tanken,
å ge oss tanken,
som leder ut ur tiderna,
där dödens ande rår!

Var tyst.  Ha tillit.
Vårt väsen är ju skapelse.
Vi står ju i djupt förbund
med det som vill bli till.
Din stora förtvivlan
är inte tom ångest,
den har en ton av våndan
i djupen där det vill.

Det blinda mörkret våndas
av hemliga drömmar,
som ingen ser, och ändå
är de nära i allt.
De kan inte sägas.
De kan inte tänkas.
De måste först levas fram
till väsen och gestalt.

Bed inte om ord,
bed inte om tankar,
men bed om del i våndan
från vår rot under jord.
Det Tigande tänker
i kött och blod och vilja
och slungar kanske sist som eld
dig -- sitt ord.


Nattsudd

Jag älskar suddiga bilder. Om ni inte redan märkt det.
Error

Min senaste insikt är att jag har hutlösa krav på mig själv. På ett ohälsosamt och destruktivt vis. Superlativen räcker inte till, för vad jag anser mig behöva vara. Inte nog med det, vidare är jag övertygad om att andra människor ställer dessa krav på mig, också. Och istället för att bli inspirerad av människor blir jag stressad och pressad. Känner mig fel i allt jag är och gör, räcker tamefan aldrig till.

Det är inte alltid helt enkelt att skilja på sina egna oönskade tankar och de som tillhör din omgivning, men att projicera sina svagheter på andra för att rentvå sig själv är sannerligen inget nytt fenomen. Det kan krossa vilken relation som helst, såvida båda är klarsynta nog att se vad som sker. Men inte vill göra något åt saken.


T i r e d

Jag är trött, tom och inte alls i harmoni. Jag känner en stress som jag inte kan placera. Det är ingen julstress för någon sådan existerar inte. Det är något mer intensivt, jag känner mig som en pensionär. Jag vill inte umgås med människor för jag skäms över att vara så orkeslös. Att vara trött känns som något oacceptabelt. Typ.. misslyckat. Gäsp.Back to reality?

Ja man kan ju undra vad som är back to reality, egentligen? Att åka till jobbet efter en snurrig ledig vecka eller att bli ledig efter sju dagars isolering? Idag kör vi på nummer två. Jag har haft en vecka fylld av mycket skratt och lite sömn som vanligt. Min tacksamhet vet inga gränser över det faktum att jag har min bästa vän runt mig 24/7 två hela veckor i månaden och dessutom på det ställer jag annars avskyr.
Här är en glimt av mina 04.00 a.m. shows. Det är faktiskt en alkoholFRI drink i min hand, det var en belöning för vår ypperliga ambitiösa jobbmoral.
It's growing

För er som följer min naturliga hårväxt med entusiasm; dagens status. Kan man kalla det långt nu?

Män ni.

Jag blir rätt ofta brädad efter en kortare tid i mina relationer med män. Av Klämkäcka Katrin eller Sofistikerade Sofia, min motsats med andra ord. Jag blir kanske inte särdeles ledsen eller hjärtekrossad, men jag brukade bli förvånad, "men.. men?" Nu är jag van. Antingen är de alla oerfarna människokännare - jag var något heeelt annat än de trodde - eller så är det precis mig de letar efter, de fegar dock ur då något mer bekvämligt och passande glider förbi. Hände förövrigt förra veckan, som senast.

Inte lika ofta, men det händer, är det jag själv som får snirkla mig ur, då uppvaktningen övergår till frieri. Efter en och en halv vecka. Psykopater tycks gilla mig. Gulp.

Eller.. så har de satt sig i järnklorna hos en hunsande kvinna som vägrar visa hud och ska uppfostra dem. Jag blir ofta en måltavla för deras djuriska och basala behov. Runkarnas okrönta?

Emellertid träffar jag män, gärna, ofta och i olika konstellationer. Jag tror dock inte på vänskap mellan könen, såvida man inte testknullar först. Kalla mig vad ni vill, men förr eller senare slinter nog handen, eller den vill åtminstone slinta. Om inte för att preferenserna matchar så av nyfikenhet. (Fredrik W, du kan ta åt dig nu, höhö).


Rensa.

Jag vågar påstå att det krävs lite stake när man bestämmer sig för att sålla människor. Åtminstone om det är väldigt få man slutligen vill ska stanna. Jag säger dock bara - gör det!


DoggyStyle

Ända sedan drömmen i onsdagsnatt har det fullkomligt kretsat hundar i hela mitt system. Konstant och oavbrutet. Aldrig varit med om dess like. Jag har gråtit och åter gråtit över att jag känner mig så maktlös i den misär som finns, plågat mig med fakta och bilder, gråtit över saknaden; Cato, Eddi, Cesar - de tre hundar jag älskat mer än livet. Gråtit över att närvaro av hund är så långt borta. Vov vov, all day and all night. På min promenad idag kom det t.om. en jagande hund skenande hack i häl med två rådjur framför mina ögon. Mina tankar brukar flöda i all oändlighet, hoppa hit och dit. Men det här har jag inte kunnat fly undan. Det pockar på , pock pock pock..

Jag kände och känner starkt att någon (Eddi kanske?) vill säga mig något, och jag försöker lyssna. Så trillade en polett ner. En polett som förmodligen kommer prägla hela nästa år. Jag ropar inte hej än, men jag har en plan. Jag har en PLAN. Ideér och lust, nu kör vi!

Hundhjalpen.se

Jag vet att det kryllar av ideella organisationer och att det är helt omöjligt att hjälpa alla. Men man behöver inte ha det speciellt fett för att avvara en hundring eller två varje månad. Exakt till vad spelar mindre roll, men för mig faller det sig naturligt att hjälpa hundstall. Jag gråter tills mina inälvor hänger utanför min kropp när jag läser om de stackars små liven och deras öde. En bild, ett ord gör mig fullkomligt förtvivlad. Ingenting annat gör mig lika känslomässigt utmattad.

Inga tårar i världen hjälper. Min empati på avstånd är inte värt ett skit. Men det absolut minsta jag kan göra är att sprida mina känslor vidare, till de av er som delar dem.

Här och nu vill jag kasta min önskelista i den öppna spisen. Inte bara årets, utan alla år framöver. Om ni verkligen genuint vill ge mig presenter eller julklappar så vädjar jag till er att göra en inbetalning till den här organisationen eller motsvarande. Då blir jag glad, på riktigt. Jag tycker även det är suveräna klappar till barn som får så mycket leksaker så de drunknar. Eller i doppresent, som jag gav min lilla brorson. Barn älskar ju djur.

Blunda och vänta ut.

Ordet jag inte orkar höra eller se en gång till. Julmys. Eller ännu värre; Jul mys.

Jaja. Hypen, hypen. 

Pepparkaksdegen ger bara kaloriångest, julmusiken börjar bli liiite tröttsam (nytänkande, någon?), ingen djup och kall snö, julklapparna är lätträknade och att öppna luckan i kalendern ger inga euforikänslor. På jobbet ingår ingen pysseltimme där man får klippa och klistra. Vuxna människor skickar tvångsjulkort till "vänner" och ger artighetsgåvor ingen jävel vill ha. Ligger sömnlösa över alla lögnaktiga ömhetsbetygelser. Vidare flödar spritglöggen och pinsamma julfester. Orden god jul blir så uttjatade så man undrar om de faktiskt kommer funka igen om ett år. Ungarna blir besvikna när de inte fick den fetaste klappen och föräldrarna tar lån för att slippa sitt mindervärdeskomplex som annars lyser starkare än alla lågprisljus i hela huset. Maten, julmaten är lika ouppskattad av min gom, än idag. Och värst av allt: Grisarna plågas och skriker, innan de slutligen befrias i slakteriet. 

Jo. Jag är bitter, äckligt otacksam och jag vet att jag låter som en jävla baby. Men om det är vid något tillfälle jag önskar jag var 20 år yngre, så är det just vid jul.Kids

Idag har Meja 8 år hängt med mig. Vi har slående lika humor och garvar åt samma saker. Vem som ligger på vems nivå förtäljer inte historien. Det kan man väl egentligen aldrig veta, heller. Jag ser på ett barn, så oförstört, försöker minnas hur det var. Tänker mig världen genom hennes små harmlösa ögon. En individ har börjat formas, en oansenlig mängd kropp som rymmer ofantliga mängder känslor och sinne.

Det är mäktigt, hur vi färgar, präglar, formar det lilla livet. Jag tror dock att vi, igenom alla själars samband är länkade till den påverkan vi behöver. Både de(t) som gör oss gott och ont. Jag tänker inte annihilera eller kompromissa bort någon del av mig för att vara ett efterföljansvärt exempel.

Vill barn förskräckas eller inspireras av mig, hoppas jag de får den tillåtelsen. Än så länge har barn gett mig doser av kärlek större än mätbart, när jag är precis den jag är. Jag vågar påstå att jag aldrig sett mig så sedd och accepterad, som av just barn. Och det, det är fint..


Home-SPA

I väntan på att någon oljeshejk ska kidnappa mig och placera mig permanent på något flådigt SPA gör jag det bästa av situationen. Kan kanske till och med vänja mig vid detta.
Eddi

Min största dödssorg jag upplevt var när min älskade lilla tax Eddi dog. Han var min vapendragare, själsvän och trogna bästis. Än idag händer det att jag brister ut i tårar när jag tänker på dagen han drog vidare till de sälla jaktmarkerna.

I natt vaknade jag av att det kändes som om någonting vaggade mig från sida till sida. Sömndrucken och oerhört yr var min enda tanke "är det någon ande på besök?". Minuten senare somnade jag om. Jag drömde om en hund, det var inte Eddi, men det var en liten varelse som jag höll tätt intill mitt bröst. När jag vaknade präglades upplevelsen dock av Eddis energi. Hans personlighet var omkring mig i timmar. Framme på t-centralen ledde mig något osökt in på Pocketshop där ögonen direkt föll på boken "Taxar, kärlek och sorg". Jag köpte den innan jag hann blinka, trots att jag i vanliga fall alltid noga överväger bokköp.

Med boken i min hand både skrattar och gråter jag. Aldrig har jag känt igen mig så, i någons sätt att skildra känslorna jag själv hyser för hundar, och i synnerhet Eddi. Författaren (Yrsa Stenius) bakar samtidigt in en liten självbiografi och jag känner igen mig även i henne själv. När jag läser känns det som jag får någon slags upprättelse.
Som att boken är skriven för mig.
Know your own name, go your own way

Vaknade stelfrusen. Trött trött trött trots fjorton timmar sömn. Har slätbokat resten av veckan för en energiinjektion hemma på Vandö. Det har blivit mycket av det på senaste tiden, men jag kan inte få nog. Tjocksockor, natur, bastu och bara vara. Accepterande föräldrar som vet vem man är. Vad blev jag utan det? Förmodligen sjuk i huvet.


En liten trött parentes.

Som litet och en aning inåtvänt kid blev jag matad med att jag måste lära mig säga nej när jag inte vill. Våga säga när jag inte orkar, känner för eller har lust. Jag fick gneta på ett par år innan jag vågade vara ärlig och inte ständigt dra små lögner när "kompisar" ringde. Det är något jag varit stolt över, något jag verkligen känt har varit rätt mot mig själv. Även om jag samtidigt har skämts över att inte vara den där sociala, trevliga typen. Skämts överlag över att alltid känna mig som en kuf. Det är med värme i hjärtat jag hör min treåriga brorson säga att han vill vara ensam en stund, eftersom jag  kan relatera. 

Alla tycks inte dela uppfattningen om att man ska lyssna på de här signalerna. Jag vill som tidigare nämnt komma ifrån min självcentrering och egoism eftersom det leder till ensamhet, bitterhet - ett jävligt tomt, kärlekslöst och tråkigt liv. Men var exakt drar man gränsen för hur mycket man kan vara och göra för andra på bekostnad av sig själv. Återkommande tankar, inga enkla svar.

Trött är jag. Och sova ska jag. Tänk när det är dags att offra sömnen för skrikande ungar. Jesus. Inte där än. Inte alls!

RSS 2.0